DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.04.2024 19:03:28 

T E T K Y   A   S T R Ý C I

Naše recepty

 

                                                                               

Vyzkoušené  R E C E P T Í K Y

 

Tvarohové těsto na všechno pečivo

Tvarohové těsto se připravuje ze tří stejných váhových dílů mouky, tvarohu a tuku. Mouku používáme hladkou nebo polohrubou. Tvaroh stačí polotučný, ale z balíčku, v tvarohu ve „vaničce“ je víc tekutiny než tvarohové hmoty. Jako tuk je asi nejlepší osvědčená Héra, ale může být i jiný rostlinný tuk na pečení.Vyklopíme do mísy, odvážíme mouku a zpracujeme vláčné těsto. Jde to velmi snadno. Nepřidáváme ani vejce, ani žádné kypřidlo. Soudržnost a kyprost zajistí právě ten tvaroh. Za pět minut máme tři čtvrtě kilový bochánek kvalitního těsta k různému použití, na sladko i slano...

 


Poslední pekařský  hit - trhací chlebík

 
Potřebujeme:  2 lžičky sušeného droždí, l hrnek teplé vody, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla, necelý hrnek teplého mléka, 3 lžičky soli a
5  až 6 hrnků hladké mouky (možno část vyměnit za žitnou nebo ječnou)
 
Do mísy nalijeme teplou vodu, nasypeme do ní droždí a cukr, všechno promícháme a necháme cca 10 minut odpočinout. Potom přimícháme máslo (sádlo) , mléko, sůl a 4 hrnky mouky. Těsto je možno vypracovat v pekárně, v robotu nebo ručně,  postupně přidáváme podle potřeby zbylou mouku. Těsto by mělo být hladké, nepřilepovat se ke stěnám mísy. Z vykynutého těsta uděláme plát tak 50x30 cm, plát potřeme ochuceným máslem (příp. sádlem) a poklademe plátky sýra.  nakrájíme na 3 pruhy a pak ještě na dalších 5 dílů. 
na ochucené máslo (sádlo):  8 lžic rozpuštěného tuku, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 lžičky soli,  10 g nasekaných bylinek, nejlépe čerstvých (oregano, bazalka, petrželka atd.  a cca 10 dkg plátkového sýra
Do formy vkládáme nastojato  pruhy těsta a promazáváme ochuceným máslem.  Těsto ve formách necháme ještě trošku kynout. Potom šup do vyhřáté trouby, asi na 200 °C, pečeme  35 - 45 minut.
 
 
 
 

Rychlé a levné koláčky z Ostravy

Potřebujeme: 350 dkg polohrubé mouky, 1 Hera a 2 kostičky taveného sýru (cca 150 g),

Suroviny zpracujeme v těsto, děláme kuličky, lehce zploštíme, uděláme důlek a dáváme náplně - tvaroh, povidla, ořechovou, jablkovou, na co má kdo chut. Pečeme při 180° asi 15 minut do růžova. Po upečení ještě horké obalujeme v moučkovém  cukru smíchaném s vanilkovým cukrem... moc dobré!  Z tohoto množství je asi 45 kousků koláčků.

 

Sýrová kolečka podle  N-ellinky

Těsto: 30 dkg polohr. mouky, 1 vejce, 1/2 másla, 1/2 sáčku kypřiciho prášku. 1 lžička cukru krupice,
špetka soli, půl kelímku smetany

Náplň: 20 dkg eidamu, 20 dkg nivy,. 1/2 masla
Sýry nastrouháme, spojíme  s máslem  a přidame 1/2 kelimku smetany.
Těsto dame odpočinout pak rozvalime na 2 poloviny,z  každé poloviny vyválíme čtverec, pak nato dame naplň a svineme  do válečku (jako roládu), dáme na dvě hodiny do chladu , pak krájime na 1 cm široká kolečka , pokládáme na pečici papir a posypeme mandličkama  (hrubě nasekanýma) ,ale kdo sežene lupinky- dá mandlové  lupínky a pečeme do zlatova.

 

 

Polské recepty podle Idydy 

                                                                                Drštková polévka po polsku
Drštky řádně omyjeme, pokrájíme na pásky a vaříme ve třech vodách. Jak se drštky uvaří ve vodě, vaří se ještě v bujonu spolu s celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Uvařené drštky dáme do vývaru z hovězího masa. Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo, osmažíme na másle nebo oleji ,pak vsypeme trochu mouky a červenou papriku, kdo má rad i pálivou, mletý pepř a majoránka  a pak přidáme do polévky. Na drobno nastrouháme zázvor (zázvoru ne moc), přidáme podle chuti muškátový oříšek a sůl a ještě povařime. Tekutiny nesmí být moc, polévka má být velmi  hustá.


    

 

Skvělý chleba bez hnětení

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme: - 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč 250ml, mouky já dávám 2 hrnky hladké, 1 hrnek žitné mouky),- 1 lžice sušeného droždí, - 1,5 lžičky soli (možná i trochu víc, každý podle chuti )
- 2 lžičky drceného kmínu, - Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody ( raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). Vznikne docela nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme nejméně 6 hod. kynout. Nejlépe zadělat večer a ráno péct, nebo naopak

Před pečením těsto vyndáme na pomoučený vál a pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou, kterou přeložíme na třetiny zleva a zprava a ještě pak napůl. Necháme ještě asi 30 min. kynout. Mezitím si necháme předehřát troubu asi na 220 st., připravíme si pečící mísu s víkem, kdo chce jaký tvar. Dobré je mít mísu také teplou. Těsto tam jednoduše předáme, můžeme ještě posypat semínky a dáme péct na 30 min. přikryté a dalších cca 20 min. necháme bez poklice dopéct. Jednoduché a skvělé!!!! mnam

 

 

 

Plněná veka podle jitume

Potřebujeme: 100 g šunkového salámu, 2 vejce na tvrdo, 1 tavený sýr, 1/2 pomaz. másla, 1/2 tvarohu, 2-3 okurky, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice, příp. hrášek, kukuřice a p.

Postup: veku rozkrojíme, střídku vydlabeme, ze surovin uděláme pomazánku, přidáme střídku, veku naplníme, zabalíme do alobalu a necháme v ledničce do druhého dne. Před podáváním nakrájíme a posypeme nakrájenými paprikami, porkem, rajčaty, petrželkou a pod.

 


Pivní chlebík s klobáskou podle bajivy

Potřebujeme: 3/4 hrnku světlého piva, 3/4 - 1 kostku droždí, 2 lžičky cukru, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 1 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky, 1 nožičku ostřejší klobásky

Postup: Do pekárny dáváme suroviny v uvedeném pořadí, klobásku nakrájíme na jemno, zapneme program na pečení a necháme upéct. Při ručním postupu začínáme opačně od mouky, těsto necháme vykynout a upečeme v elektrické nebo plynové troubě asi při 180 °C.


   
 

                         TROUBOVÝ GULÁŠ OD JesikaNa                   

 

 POTŘEBUJEME.1 až 1,5 kg masa  (hovězí nebo vepřové) nakrájet na kostky,3 až 4 velké cibule nakrájet na drobno,5 stroužků česneku nasekat,2 lžičky gulášového koření,3 lžičky sladké papriky,1 lžička pálivé papriky,3 polévkové lžíce solamylu,2 kostky ,1 rajčatový protlak,sůl podle chuti,0,75 až 1 litr vody. Podle chuti můžeme přidat čerstvou papriku,kozí rohy nebo feferony.

Vše vložíme do pekáče přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 250 stupňů.Pečeme hodinu (vepřové) až hodinu a půl(hovězí) .V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTEVÍRÁME NEMÍCHÁME A UŽ VŮBEC NEČUMÍME DOVNITŘ  ... Dobrou chuť                                

                                                                                                         

Zdravé mlsání k televizi podle slaviny.45

BALÍČEK HROZINEK, SPAŘIT VODOU, PAK JE DÁT DO MISKY A POKAPAT ŠTÁVOU ZE DVOU CITRONŮ . NECHAT NĚKOLIK HODIN VSÁKNOUT A PAK JEN ZOBAT….citron se dobře váže na hroznový cukr v těch hrozinkách.. velmi zdravé

 

Skořicová Emilka podle lanoly

Potřebujeme: 20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru - moučky, 4 žloutky, 1 dcl oleje, 1 dcl vody, 1 pr. do peč., sníh ze 4 bílků,  1 litr mléka, 2 čokoládové pudinky, 3 zakysané smetany, 3 skořicové cukry

Postup: Nejprve si zpracujeme těsto z 20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru - moučky, 4 žloutky, 1 dcl oleje, 1 dcl vody, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.Potom uvaříme pudink z 1 litru mléka a 2 čok. pudinků a vlijeme na těsto. Vložíme do trouby a pečeme. Hned po vyndání z trouby potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladit a poté nakrájíme na kostky.  

 

 Moučník „POKUŠENÍ“ podle Ne-llinky i s komentářem:-)

Potřebujeme: 1,5 hrnku polohrubé mouky ,1,5 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2  lžičky jedlé sody (tu jsem neměla a nedala jí tam a nic se nestalo), 1 ananasový kompot (menší) rozmixovat i se šťávou
KRÉM:  2 pomazánková másla (neměla jsem tak jsem dala 1 máslo a 1 Heru),  1 kupovaný vanil.pudink v kelímku ( nebo uvařit půl vanil.pudinku v 200 ml mléka), 1 lžíce cukru krupice,  1 vanilkový cukr

 Vše zamíchat,dát péct,nechat vychladnout a potřít krémem.  Nakonec posypat sekanými ořechy a pocákat čokoládou (100g čokolády  na vaření)
 Je to dobrota,fakt orgáč …
 

Pečený čaj na zimu..podle N-ellinky

Potřebujeme:1 kg zmrazeného ovoce (černý rybíz, maliny...),1 kg čerstvého ovoce(jablka, pomeranče, kiwi...) a 1,20 kg cukru
Dáme  všechno na plech a 20 min. na 200°C, potom smícháme s 1/2 l rumu,přendáme do skleniček a obrátíme víčkem dolů. V zimě dáme 2-3 lžičky směsi do hrníčku a zalijeme horkou vodou...

 

Bramborové knedlíky podle bobele
 Základní těsto: 900g brambor(vařených), 150g hrubé mouky, 150g, krupice, sůl, 2 vejce, 3 rohlíky ,lžíci másla nebo sádla

Brambory rozstrouháme, osolíme, přidáme mouku ,krupici a 2 vejce.Do brambor přidáme 3 rohlíky, 1,5 rohlíku nakrájeného osmažíme na tuku (slanina,sádlo,máslo), 1,5 rohlíku nakrájeného přidáme pokropené mlékem. Vypracujeme těsto, tvoříme knedlíky , velikost koule tak akorát do dlaní.Dáme vařit. Dobré jsou i vařené na páře, v ubrousku.

 

Hrk-hrk dort podle Idydy  

Potřebujeme: 1 nízký korpus s okrajem 
Náplň: 2 malé mandarinkové kompoty,(možno i meruňkový),1 tekutá trvanlivá šlehačka v krabičce (250 ml, modrá krabička),1 ztužovač šlehačky,, 1 pudink za studena - bez vaření (prý zn. Olé). 
Všechny přísady dáme do nějaké dózy, několikrát zatřepeme a tím vše ztuhne. Pak navršíme na korpus. A vše je hotovo. Můžeme přizdobit šlehačkou.

 

Houskový knedlík z mikrovlnky podle holisáka

 Potřebujeme: 1 hrnek mouky,1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, 1 hrnek mléka,1 ks rohlík, sůl, olej na vymazání hrnečku.

Příprava:Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva  mléko, vejce, sůl a umícháme na hustou kaši. (Těsto nesmí být husté jako na normální knedlíky.) Přidáme na kostky nakrájený rohlík a promícháme. Čtvrtlitrový hrníček vhodný pro použití v mikrovlnné troubě lehce vymázneme olejem a naplníme těstem, ne více jak do tří čtvrtin. Tato dávka těsta vystačí na tři čtvrtlitrové hrnečky, které můžeme dát do mikrovlnky současně. Mikrovlníme asi 4 min. na plný výkon, necháme další minutu odpočívat. 

 

 

                                                      Masovocibulový koláč s tvarohem od Zdendy50U 
Potřebujeme:  2 velké cibule, 1 tvaroh,400 g hladké mouky, 5 vajec, 6 lžic mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, trochu muškátového oříšku - nastrouhat, 6 lžic oleje , 1 smetana - nebo šlehačka, 3O dkg anglické slaniny. 

Těsto : do mísy dáme tvaroh , jen 3 vejce, sůl, mouku, mléko, kypřící prášek a  6 lžic oleje. To vše vyšleháme v těsto, které nalijeme na vymaštěný a vysypaný  pekáč. Dále nakrájíme cibuli na drobno a posypeme jím koláč, pak přidáme na  drobno nakrájenou slaninu . Zbylé dvě vejce rozšleháme ve smetaně, přidáme pepř, muškátový oříšek - nastrouhat a sůl - nalijeme opět na koláč a dáme péct pozvolna do trouby.

 

 Vanilkové rohlíčky podle kasiopei11 

 

Potřeba: 12dkg hladké mouky,1 lžička škrobové moučky, 20dkg cukru moučka , 10dkg lískových oříšků,1žloutek, kousíček nastrouhané vanilky ,(dnes se používá i esence), malá lžička mléka.....

těsto prohnětat ručně a nechat přes noc odpočinout, tvarovat ručně, upečené obalit v cukru s vanilkou.... opravdu nezaměnuj oříšky ,lískáčky jsou nejlepší, jestli máš recept na linecké,zkus do mouky přidat lžici škrobové moučky a pomerančovou kůru i trošku štávy, je to super  !            

 

 Vlašské ořechy na uschování podle Idydy 

 Vyloupané ořechy nandáme do vymytých a vysušených sklenic. V  mikrovlnce vlníme 1,5 min na plný výkon. Pak sklenice vyndáme,
 zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 min. Sklenice se po zavíčkování orosí, ale vlhkost se rychle vstřebá. Takto  zavařené ořechy vydrží mnoho let a po otevření chutnají jako čerstvé. Můžeme je takto uchovávat, pokud pro ně nemáme místo v
 mrazáku.

 

   

 

Topinková srazíková pomazánka od Majiny..... proslulá, všichni se na ni těšíme

Potřebujeme: 20 dkg měkkého salámu, 3 papriky, 3 cibule, 2 pórky, omáčka Salsa (Tomatensose Napoli), kečup, sojovou omáčku

 POSTUP: Na rozpáleném oleji orestujeme na nudličky nakrájený salám, přidáme salsu, sladký a ostrý kečup, trochu sojové omáčky a podusíme , přidáme na nudličky nakrájené  papriky , chvilinku podusíme a pak nakrájíme na kolečka   cibuli a pórek , to dle chuti , jen trošku podusíme . Podáváme na  upečené topinky nebo i jen s chlebem anebo nejlépe jen tak, bez ničeho :-)))  Nemusí se používat ani špetka soli a oleje jen trošku !!!!!

 

Řízky v jogurtu podle Zdeničky od Pepina32 

Potřebujeme: 1 kg řízků (vepřové nebo kuřecí);1 bílý jogurt velký;1 velká lžíce hořčice;1 palice česneku(co kdo snese); sůl, pepř, 2 vajíčka (stačí i jen bílky), strouhanka, olej 

Postup:  Maso naklepat a naložit na 24 hodin.Potom pouze obalit ve strouhance a opéci. Jednoduché a je to velmi dobré.

 

Závin na slano z Mácháče ...podle bajivy 

Potřebujeme: balíček lístkového těsta, 30-40 dkg mletého masa, červenou papriku (ne koření), pepř, provens. koření, cibuli ,olej, sůl, hořčice,  kmín,pepř 

Postup: nakrájíme cibuli, orestujeme na oleji ,přidáme mleté maso, opět orestujeme, přidáme na kostičky nakrájenou poloviny papriky (pro barevnost), přidáme provensálské koření, sůl, pepř a necháme trošku vychladnout. Lístkové těsto rozválíme na 2 plátky tak 4 mm silné, potřeme hořčicí, potřeme masitou směsí, srolujeme, navrch lehce osolíme ,posypeme kmínem a upečeme.


 

  

Nebeská Máňa:-)) recept podle vnučky Terezky od Idydy 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:  20dkg polohrubé mouky, 20dkg moučkového cukru, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva, šlehačka na ozdobení, ztužovač, kakao
Krém: 3/4l mléka, 3 vanilkové pudinky, 20dkg moučkového cukru, 3 zakysané smetany, instantní kapučíno,
Mezivrstva: 1 a 1/2 balíčku piškotů, káva, rum

POSTUP PŘÍPRAVY:  Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, s vyšším okrajem, při 160*C asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Příprava krému: ve 3/4 litru mléka uvaříme 3 vanilkové pudinky s 20 dkg cukru. Po vychladnutí postupně vmícháme 3 zakysané smetany.
Upečené těsto potřeme polovinou pudinkového krému. Na krém poklademe dětské piškoty namočené v silné kávě s rumem. Na piškoty natřeme zbytek krému a necháme ztuhnout. Poté potřeme šlehačkou a posypeme kakaem (granko). Dáme do lednice.Nejlepší je rozleželý druhý den.

 

 

 

  Bůčková tlačenka podle tetky jitume  

 Potřebujeme:  1kg libovější bůček -na kostičky nakrájet , 6 vajec, 4-5 lžíce strouhanky, 4-5 lžíce pol. mouky, 3-4 lžičky vegety zeleninové ,1malá lžička soli , 1malá lžička pepře , 2 lžíčky gril. koření , 2 stroužky česneku
Vše dát do mísy pořadně promíchat ,nacpat do tlačenkového pytlíku a vařit ve velkém hrnci 1,5 - 2hodiny . Pokud není velký hrnec, tak vařit v troubě v pekáči . Na dno dát utěrku a vařit hodinu pak otočit a vařit další hodinu . Vyndat propíchat vidličkou nechat vychladit nejlépe do druhého dne .DoBROU CHUT
  

 

 
  Rybí salát z čerstvých ryb podle fretkyh 
 

Ryby vykucháme, zbavíme ploutví, ocasu a hlavy a narovnáme do nádoby s poklicí.
Nálev: 1 l  nálevu  (0,5 l vody/0,5 l octa) , přisypeme 1 Deko na okurky a krátce povaříme.
 

Po vychladnutí nalijeme přes cedník na ryby a necháme 10-14 dní uležet podle velikosti ryb v chladu. Po určené době ryby pečlivě vykostíme, nakrájíme na kostičky a necháme v cedníku okapat. Do ryb přidáme kořenovou zeleninu na svíčkovou,( možno použít i Kunovjanku ), cibuli a podle potřeby majolku nebo, kdo nemůže majolku dá bílý jogurt, vše se smíchá ,event. dokoření a dosolí a nechá chvíli uležet a je hotovo, dobrou chuť.

 
    Drábské maso podle strýce holišáka

Potřebujeme na 4 porce: 400g libového vepřového masíčka, 1 větší cibule, 3 hrsti kopřivových list, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 dcl. piva, půl lžičky mletého zázvoru a sladké papriky, sůl, pepř, curry, chilli, pórek 

Maso nakrájejte na menší kostky, přidejte na hrubo nakrájenou cibuli, kopřivy, pórek, pokrájený česnek, osolte, okořeňte, zalijte pivem a olejem.Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu v troubě, na roštu  nebo v horkém popelu na ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory. Pivo pak  nejlépe chutná! 

 

          Jogurtová buchta podle tetky Idydy

Potřebujeme: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 vejce, 1,5 kelímku cukr krupice, 3 kelímky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva 

Vše smícháme,  přendáme na vymazaný a vysypaný plech nebo pekáček, poklademe  ovocem, posypeme drobenkou a ořechy a upečeme.  To musí být taky vynikající.                                                                                         

 

....
 
 

Rettigová-Zahrádková pivařům a jiným labužníkům :-))

Je třeba najít pytlíka bramborových knedlu,,trošku jej natřást a nasypat do mísy.
Pak abychom snad dlouho nevejrali na tu drť z brambor-klepnem na ni vejce ,sůl a vody dosti .
S láskou vše zamícháme a trpělivě vyčkáme, až máslově se těstíčko bude tvářit..
Pak co nejtenčí placky uplácáme a po obou stranách necháme zezlátnout .
Jednou je posypu modrým sýrem ,po druhé zase strouhnu zbytek uzeniny,samotné či s polévkou zelnou,nebo raději bramborovou?zkrátka co hrdlo ráčí ,no pivíčko k tomu ,ňam … dobrou chuť přeji

 

Koláčky pod vodou.......podvodníci :-)) 

 

Co potřebujeme:
150g pol mouky,100ghl mouky,180gmásla,2g droždí,2 lžíce mléka,1lžíce moučky cukr
Sůl,hl.mouka na vyválení,papír na pečení,vejce na potření.

Postup přípravy:
Droždí dáme vyběhnout do mléka s cukrem a lžicí mouky,necháme v teple vyběhnout,,,,
Na vále do mouky přidáme pokrájené máslo sul ,kvásek ,a RYCHLE zpracujeme těsto,,kouli těsta dáme do studené vody ,a dáme na studené místo ,důležité je rychle pracovat ,aby těsto kynulo až v troubě ,
Jakmile ve vodě vyplave nahoru ,můžeme dělat koláčky sladké i slané ,plněné ,nebo jen obalované ,,,dobrou chuť
...